Fout
  • JLIB_CLIENT_ERROR_JFTP_WRITE_BAD_RESPONSE

Wie is Lunga?

The meaning of the name Lunga - Be good and kind.

Lungalani, een jongetje van 7 jaar dat onze harten heeft gestolen en ons deed beseffen waarom het zo belangrijk is dat er toevluchtsoorden zoals het project the Farm bestaan.

Lunga woonde samen met zijn vader op the Farm. Zijn moeder werkte in een ander dorp en kwam alleen af en toe in het Lungaweekend langs. Beiden ouders waren echter niet in staat om goed voor hem te zorgen door een combinatie van onbekwaamheid en alcohol. The Farm bood dit gezin de mogelijkheid om samen te blijven en hulp te krijgen bij de verzorging en opvoeding van Lunga. Ze gaven hem te eten, leerden hem zijn eerste Engelse woordjes op de kinderopvang en namen hem als het nodig was mee naar de dokter.

In april 2012, toen Lunga 3 jaar oud was, besloten zijn ouders echter dat hij beter af zou zijn bij een tante. Deze tante kon zelf geen kinderen krijgen en wilde daarom graag voor Lunga zorgen. Op the Farm wisten ze lange tijd niet waar Lunga was en of er wel goed voor hem gezorgd werd.

In 2013 is Linda-Jane hem op gaan zoeken in zijn nieuwe huis. Voor Afrikaanse begrippen was het best een goed huisje. Ze hadden een keukentje, enkele meubelstukken en er was zelfs een toilet. Een zoektocht in vuilniszakken naar zijn kleding leverde echter niet meer op dan 1 onderbroek, 1 broek en 2 shirts. In het dorp waar Lunga nu woont is alcoholisme een groot probleem. Veel jonge jongens lopen overdag dronken over straat. Ze zijn niet in staat om een baan te vinden en als ze af en toe toch wat geld verdienen wordt dat meteen besteed aan alcohol.

Het was meteen duidelijk hoe het jaar in dat dorp Lunga veranderd had. Van een lief vrolijk klein jongetje is hij verandert in een jongetje dat zich groter voordoet dan hij is en niet bang is om een klap uit te delen om vooraan kunnen te staan als er eten uitgedeeld wordt. Hij heeft geleerd te vechten om te overleven.

Ook in 2014 en 2015 bezocht Linda-Jane the Farm en werd er geregeld dat ze Lunga kon zien. Het kleine schattige jongetje groeit op tot een grote stoere jongen. Hij doet het goed op school en spreekt goed engels. Tijdens zijn bezoeken aan the Farm geniet hij van alle gezelligheid en het spelen met alle kinderen. 

Omdat Lunga’s ouders nog steeds de ouderlijke macht hebben kunnen we niet meer voor hem doen dan hem elke schoolvakantie terug op the Farm te laten komen om zijn ouders te bezoeken en even goed verzorgd te worden en dat beetje extra aandacht te krijgen. Voor hem kunnen we op dit moment helaas niet meer doen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat projecten als the Farm kunnen blijven bestaan om kinderen als Lunga toch een zo onbezorgd en veilig mogelijke kindertijd te kunnen bieden. Een kindertijd die een mooie basis geeft, zodat zij zelf kunnen bouwen aan een beter en mooier Zuid-Afrika.

IMG 0261-x